גיא בר-טוב, פיזיותרפיסט מוסמך (BPT) https://physioguy.co.il פיזיותרפיה בידיים טובות Sun, 30 Jul 2023 11:20:26 +0000 he-IL hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.5.3 שאלות ותשובות על כאבי גבhttps://physioguy.co.il/back-pain/ https://physioguy.co.il/back-pain/#respond Sun, 27 May 2018 11:09:39 +0000 https://physioguy.co.il/?p=160

כואב לי הגב , האם מנוחה במיטה תעזור לי ?

סביר להניח שלא. מחקרים עדכניים מראים שתזוזה ותנועתיות מתונה תורמת לתהליך ההחלמה על פני שכיבה במיטה. כמובן שהכול יחסי וכדאי להיות קשוב לגוף – יתכן שבימים הראשונים כשהכאב עודנו מאוד חריף, יהיה קושי בביצוע תנועות וצורך בשכיבה. אולם המגמה כיום היא לעשות פעילות בהקדם ככל שניתן, לצאת מהבית, לזוז ולא להישאר במיטה (וזה גם טוב נגד דכאון).

האם יש הבדל בין פריצת דיסק לבלט דיסק בהרגשה של הכאב ?

בשני המקרים הקלאסיים יהיה בדרך כלל כאב, בנוסף יתכן לחץ על העצב אשר יכול לגרום להקרנה לעכוז ולירך האחורית ( בפריצה אחורית לטראלית ) ולכן התשובה היא לא  – בשניהם יכאב ובשניהם יש סיכוי שיהיו הקרנות לאורך הגפה התחתונה.

בכל זאת, יש איזשהו הבדל בין התהליכים שקוראים בבלט דיסק לפריצת דיסק ?

כן ישנו הבדל ולכן אפרט:
במצב של פריצת דיסק, החומר הג'לטיני שנמצא בדיסק זולג החוצה מהדיסק ויש סיכוי סביר שבשלב מסוים החומר ייספג בגוף, מה שיוביל להחלמה ספונטנית. בעוד שבבלט דיסק החומר הג'לטיני לא "פורץ" את טבעות הדיסק. כשהחומר הג'לטיני לוחץ על טבעות הדיסק, נוצר לחץ אשר עשוי ללחוץ על עצב סמוך שיגרום לכאב ואף להקרנה לאיברים תחתונים יותר של כאב, אי נוחות, נימולים ועוד.
לסיכום סוגיה זו, לעיתים בטווח הקצר פריצת דיסק יכולה לכאוב יותר, היא אף מסוכנת יותר בשל העובדה שחתיכה קטנה מסיבי הדיסק יכולה להתנתק לתעלת עמוד השדרה ואז יכולה לגרום לתסמינים נירולוגים קשים אולם זה לא המצב השכיח.
מבחינת כאב בשני המקרים יכאב למטופל , השוני הוא בעוצמה ובמשך הזמן שהכאב נמשך. בבלט המצב יכול להיות יותר ארוך ואף להפוך למצב כרוני בעוד שבפריצת דיסק בטיפול נכון ניתן להפחית את רמות הכאב. בבלט המצב נשאר קיים. בארץ משתמשים במושג נוסף שנקרא בקע – בבקע הכוונה שיש קרע מסיבי של הסיבים שמקיפים את הדיסק אך גם כאן הנוזל לא פרץ החוצה.

מה הכי עוזר לכאבי הגב ?

פיזיותרפיה , עיסוי , דיקור , אורח חיים בריא , פילאטיס, שחייה, כירופרקטיקה , אוסטאופטיה, חבישות, ארגונומיה, חבישות קינזו טייפ (הטייפים הצבעונים), הידרו תרפיה, מיינדפולנס ועוד ועוד.

איך אנחנו יכולים להשפיע ולהפחית בצורה משמעותית את כאבי הגב במינימום השקעה של  זמן ומקסימום הצלחה ?

חשוב לערוך אבחון שייקח בחשבון היבטים ארגונומיים, אורח חיים בכלל , יציבה (גם בישיבה ובסביבת העבודה=ארגונומיה) ובדיקות כוח שרירים של שרירים רלוונטים כגון שרירי בטן ושרירי ליבה. כך ניתן לאתר מהם הגורמים המשמרים את הבעיה ולטפל בהם. לפי המידע האבחוני, יש לקבל הדרכה לשיפור יציבה, ישיבה והאופן בו מבצעים פעולות (למשל מרימים את תינוק מעריסה נמוכה, סוחבים ציוד) ועוד. כמו כן לפי המידע האבחוני יש להתאים תרגילי חיזוק שרירי מתאימים ותרגילי מתיחות .כמו כן עיסוי וחבישות קינזיו-טייפ בדרך כלל מפחיתים את הכאב בטווח קצר.

אז בכול זאת ניתן להקל על כאבי הגב?

כן
עושים התאמה ארגונומית, מסבירים עקרונות – למשל , כל חצי שעה מומלץ לקום מהכיסא ולנוע, משום שיש לחץ על הדיסקים שמצטבר.
אם העובד נמצא קצת בתנוחה כיפוף גבי קדימה נלמד אותו למתוח את עצמו אחורה ועוד ועוד . בשילוב עם טיפול פיזיותרפיה – חיזוקי שרירים, הארכת שרירים , בדיקת יציבה והתאמת טיפול מותאם אישית למטופל. מתן פתרונות וכלים למטופל כיצד להתמודד כאשר יש הקרנות ועוד.
הרעיון המרכזי להכניס מודעות למטופלים שגם עם אנחנו מטפלים בכאבי הגב שלנו אולם לא בצענו התאמה ארגונמית או יציבתית, הסיכויים שהכאבים יחלפו קטנים ולכן חלק קריטי בטיפול.
חשוב לא להתייאש, כאבי גב הם לא גזירת גורל וניתנים לטיפול. למטופל יש מסוגלות רבה להשפיע על תוצאות הטיפול לחיוב.
בטיפולים בקליניקה אני משלב למטופלי בדיקה ארגונומית פשוטה ויעילה, תוך מתן טיפולי פיזיותרפיה ושילובם עם שיטות טיפול מזרחיות ומערביות כאחד, כל זה נעשה בפגישה הכוללת בדיקה, מתן פתרונות ארגונומיים וטיפול, מוזמנים לבוא, פיזיו-גיא , פיזיותרפיה ועיסוי.

]]>
https://physioguy.co.il/back-pain/feed/ 0